уторак, 29. август 2017.

Sastanak u Ministarstvu rudarstva i energetike kao posledica medijskog pritiska – Borba za Toplodolsku reku

Oni koji su započeli sprovođenje smrtne kazne nad Starom planinom uskoro će se suočiti sa narodom koga su svrstali u kategoriju biološkog minimuma – Bitka za Topodolsku reku

Posle osam meseci upornog odbijanja ministar energetike i rudarstva gospodin Aleksandar Antić konačno se umilostivio da primi predstavnike sela Temske (Stara planina).

Bitka za Toplodolsku reku

Kako je nam je zvanično saopštio Zoran Dragićević šef kabineta resornog ministra, pored ministra Antića i direktora HE Đerdap Radmila Nikolića, direktora HE Pirot Ljubomira Stojanovića, sastanku će prisustvovati i ministar Ekologije gospodin Trivan i gospodin Igor Petrović direktor Parka prirode Stara planina.
Ispred meštana Temske i Stare planine sastanku će prisustvovati, Aleksandar Jovanović Čuta (Udruženje Temska), Aleksandar Panić (Udruženje ribolovaca “Pastrmka”), Miroslav Demajo – biolog (Naučno istraživački Kamp Temska – Stara planina), Inženjer Dušan Mitić (Odbrana Toplodolske reke 1992. 2004. 2007.) i Tomislav Pančić ( predsednik MZ Temska).
Sastanak je zakazan za Petak, 25.08. u 11h i održaće se u prostorijama Ministarstva rudarstva i energetike u ulici Kralja Milana br. 36.
Da podsetimo, izgradnjom HE Zavoj 1990. nestala je Visočica najmoćnija reka Stare planine, a meštanima Temske ostavljen je biološki minimum (par stotina litara vode ispuštene sa 70m dubine jezera, u kojoj nije moguć nikakav oblik života). Ono što im je ostalo je mala bujična Toplodolska reka koja se kao pritoka nekadašnjoj moćnoj Visočici javlja na nekoliko kilometara nizvodno od brane.
1992. godine država bez najave i bilo kakve pravno-tehničke dokumentacije započinje sa izgradnjom 5.2km dugačkog tunela sa namerom da malu Toplodolsku reku prevede u Zavojsko jezero. Posledice nestanka poslednje reke na ovom delu Stare planine (od 2008. Zaštićeno područje –Park prirode), značile bi kraj ne samo za prirodu, već i za ljude u Temskoj koji vekovima na ovom prostoru opstaju zahvaljujuči svojim rekama.
Ovo je kratak uvid u događaje i činjenice.
1992. Temska je na barikadama odbranila Toplodolsku reku. Država je tada zaustavila radove na izgradnji Toplodolskog tunela.
2004. Temska na barikadama po drugi put sprečava kopače tunela da dovrše svoj sumanuti plan.
2007. Temštani po treći put blokiraju puteve i brane svoju jedinu preostalu reku.
2016. 17. Novembar. Ministar energetike obaveštava javnost da se mora nastaviti sa izgradnjom Toplodolskog tunela jer je to od vitalnog interesa za našu energetsku stabilnost i da će se radovi nastaviti srdenom 2017. godine.
U nestanak Toplodolske reke država je 1992. uložila 6 miliona tadašnjih maraka. Za završetak tunela i konačan kraj za jedinu preostalu reku na ovom delu Stare planine država planira da potroši još toliko.
Dakle računica je sledeća, to je više od 10 miliona evra, da nestane mala Toplodolska reka.
Na pitanje koliko je to kilovat sati i koja je dobit od celog ovog projekta, odgovora nema. (Šta Vas briga, kad ste sa lica zemlje zbrisali Visočicu najveću reku na Staroj planini, što ne bi i malu Toplodolsku.)
Treba napomenuti da se ovde za razliku od 62 zahteva za izgradnju malih MHE u Parku prirode Stara planina ne radi o privatnim investicijama. Jedini zainterosovani za ovaj projekat je EPS.
Foto: Milan Simonović
Šta su naši zahtevi?
1. Da vlada Republike Srbije donese akt/uredbu kojom će jednom za svagda staviti tačku na projekat prevođenja Toplodolske reke u akumulaciju Zavoj.
2. Da se odmah i bez odlaganja javnosti na uvid stave svi projekti o izgradnj MHE u Parku Prirode Stara planina i da o tome, gospodin Ministar Trivan, i gospodin Dragišić direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije obaveste javnost.
3. Da se pod hitno pokrene revizija svih mišljenja i rešenja donetih od strane Ministarstava i Zavoda za zaštitu prirode, a u vezi izgradnje MHE i ostalih objekata na prostoru Zaštićenog područja Parka prirode Stara planina u skladu sa Zakonom.
4. Da se pod hitno prekine sa masovnim uništavanjem šuma na prostoru sela Arbinje, gde su ogoljena čitava brda.
5. Da Srbija donese Zakon o zaštiti prirode isti onakav kakav ima Slovenija.
Na kraju, želim da unapred obavestim sve, da znaju, ono što će 25 .08. od mene čuti svi, počev od mnistra Antića, ministra Trivana i svih prisutnih je sledeće:
“Ni jednu kap Toplodolske reke Vam nećemo dati. Nikakvi viškovi voda, nikakvi biološki minimumi, nikakvi tuneli i cevke. Oni koji su započeli sa sprovođenjem smrtne kazne nad Starom planinom uskoro će se suočiti sa narodom koga su svrstali u kategoriju biološkog minimuma. Ja sa njima nemam o čemu da pregovaram. Idem da se konačno pogledamo u oči i da im kažem da im je poslednjia šansa da prekinu sa zločinom nad Starom planinom i nad ljudima koji tamo vekovima žive. Ni jedan zakon neće opravdati one koji u tome učestvuju.”-kaže Aleksandar Jovanović – Ćuta za  Zelenu patrolu.


Нема коментара:

Постави коментар